UGent lanceert samen met VUB & UAntwerpen 71 nieuwe opleidingen: «Wij willen iedereen de kans geven om levenslang bij te leren»

De Universiteit Gent (UGent), de Vrije Universiteit Brussel en de Universiteit Antwerpen (UAntwerpen) lanceren 71 nieuwe de micro-credentials: academische opleidingstrajecten rond een bepaald thema waarvoor je een internationaal erkend getuigschrift en credits kan behalen. Het doel? Levenslang leren zo toegankelijk en aantrekkelijk mogelijk maken in België én daarbuiten, met oog op de actuele noden van bedrijven én de maatschappij. Eén van de micro-credentials die je bijvoorbeeld kan volgen aan de UGent gaat over fake news. «Mensen worden ermee om de oren geslagen, maar tegelijkertijd is er ook heel veel onduidelijk.»

Onder het motto ‘Bringing learning to life’ werd Nova Academy op poten gezet: een online verzameling van alle gemeenschappelijke opleidingen, lezingen en studiedagen die je kan volgen als bij- of nascholing bij de drie universiteiten. Het gaat zowel over eenmalige initiatieven en korte modules als langere opleidingen van één of zelfs meerdere jaren en postgraduaatopleidingen.

Nu wordt het aanbod van Nova Academy uitgebreid met tientallen nieuwe micro-credentials. Deze academische opleidingstrajecten, die al sterk ingeburgerd zijn in het buitenland, spitsen zich toe op één specifiek thema. Micro-credentials kunnen één semester tot één jaar duren en omvatten enkele studiepunten. Met deze nieuwe opleidingstrajecten focussen de universiteiten niet alleen op mensen die al jaren aan het werk zijn, maar ook op iedereen die zijn blik wil verruimen. De grootste troef van micro-credentials is de internationale allure ervan: micro-credentials zijn internationaal bekend én erkend en kunnen een groot voordeel zijn op je cv. Van ‘Oekraïne: geschiedenis, taal, identiteit’ tot ‘Ecodesign’: er is voor ieder wat wils.

Onze docent Prof. Dr. Sarah Van Leuven geeft een extra woordje uitleg in de krant 'metro'.

UGent lanceert samen met VUB & UAntwerpen 71 nieuwe opleidingen: «Wij willen iedereen de kans geven om levenslang bij te leren» - Metrotime